YENİ VAKIF KURULUM AŞAMALARI

1. Resmi senet oluşturulması
    1. Öncelikle kuruluş amacınıza yönelik resmi, senet hazırlamanız gerekmektedir, bu konuda hazır örnekler mevcuttur, dilerseniz vakıflar genel müdürlüğü internet sitesinde resmi senet örneği indirip kendinize göre düzenleyebilirsiniz ( https://www.vgm.gov.tr/vakif-islemleri/vakif-nasil-kurulur-/vakif-senedi-ornegi-genel )
  2. Noter İşlemi
    1. Oluşturmuş olduğunuz resmi senediniz ve kurucularınız ile birlikte notere giderek kuruluş aşamasının ilk ayağını gerçekleştireceksiniz
  3. Mahkeme İşlemi
    1. Resmi senedinizde vakfınızın avukatlığını yapacak kişiyi belirtmiş olmanız gerekmektedir, Vakfın avukatı vakfın kurulacağı şehirde bulunan Asliye hukuk mahkemesine başvuracaktır
  4. Resmi gazete işlemi
    1. Eğer vakfınızın kurulum işlemi bittiyse resmi gazetede yayınlanacak ve bölge müdürlüğü tarafından size bildirim yapılacaktır. Vbys şifrenizi aldıktan sonra yapmanız gereken
  5. Vergi dairesi
    1. Bölge müdürlüğü tarafından vakfınızın tescili hakkında size bilgi geldikten sonra müdürlük ile iletişime geçin ve sicil numaranızı öğrenin, bu sicil numarası ile birlikte vakfınızın kurucularından 1 kişi vergi dairesine başvurarak vergi kimlik numarası alacaktır (Bazı vergi dairesi çalışanı arkadaşlar bu konuda bilgili olmadıkları için sizden kütük numarası isteyebilirler, Vakıflar da kütük olmaz sicil olur bunu kendilerine iletiniz şayet yine de bilmiyorlar ise başka bir memur arkadaş ile görüşünüz)
  6. Resmi gazete ilan bedeli ödemesi
    1. Vergi kimlik numaranızı aldıktan sonra Ziraat bankası mobil şubeden ödemeler menüsü altında “Cumhurbaşkanlığı Resmi Gazete” diye bir bölüm var oradan resmi gazete ilan numarasını girerek ödeme yapabilirsiniz (bölge müdürlüğü tarafından size gönderilen evraklarda ilan numarası yer almaktadır)
  7. Dekont gönderimi
    1. Resmi gazete ilan bedelini gönderdikten sonra dekontun çıktısını alınız ve bölge müdürlüğüne üst yazı ile birlikte gönderiniz
  8. Banka hesabı açma
    1. Öncelikle karar defteri almanız gerekiyor, herhangi bir kırtasiyeden bunu temin edebilirsiniz, aldığınız karar defteri ile birlikte daha önceden almış olduğunuz vergi numaranızı yanınıza alıp notere gitmeniz gerekecek, ilk etapta karar defteri yazısını yazdırmanız gerekiyor (noter içinde) daha sonra tüm sayfalar noter tarafından tasdiklenecektir
    2. Vakfınızın kaşesini bastırınız
    3. Daha sonra karar defterinize vakfınız adına hangi bankada olacağını belirtecek şekilde hesap açabilmesi için yöneticilerinizden bir tanesini yetkili kılınız
    4. Bankaya hesap açımına gidecek olan yöneticiniz yanına karar defterinin noter tarafından yazılan yazısının bulunduğu ilk sayfanın fotokopisi, karar alınan sayfanın fotokopisi, resmi senedinizin fotokopisi ve vakfınızın kaşesini alması gerekecek